ASUS PRIME B760-PLUS D4 Anakart Chipset (Çipset) Termal Macun Değişimi

arda_ada

Satoshi Adayı
Beğeni puanı
2
Herkese selam! Şöyle bir sorunum var: adını aşağıda belirttiğim gibi B760-PLUS çip setli ASUS Prime (DDR4 destekli) bir anakartım var. Bilgisayar bazen BIOS ekranında tamamen donuyor, bazen ise dördüncü beşinci denememde Windows’u açsa bile kısa bir süre sonra “mavi ekran” hatası veriyor ve ardından siyah ekranda takılı kalıyor. HWMonitor sensörü sıcaklığı çok yüksek (110–118°) gösteriyordu ama bunun Fahreynat olduğunu, yani o kadar da yüksek olmadığını fark ettim.

Anakart üzerindeki çipsetin soğutucusunu söktüm, yüzeyindeki eski termal pedi çıkardım (zaten elimde dağıldı) temizledim ve yüzeye termal macun sürdüm. Asıl sorun burada değil başka bir yerdeymiş :) ama o kısmı geçelim. Şimdi ise, termal macunla değiştirdikten sonra, soğutucunun kendisi çok ısınıyor (70–75°C civarı) yani bir sorun daha çıkardım kendime.

şimdi: bu anakartın çipset soğutucusu için termal pedi bir yerlerden satın almam mümkün mü ve sizce hangi kalınlık uygun olur?

Kimseyi rahatsız etmek istemezdim çünkü termal ped kurumuş olmasından dolayı tamamen dağıldı, toplasam bile sıcaklığı ölçmek için evde hassas ölçüm aletim yok. Ayrıca buraya her termal ped uyar mı yoksa özel bir ped mi lazım bilmiyorum. Anakartın ekran görüntüsünü ekleyeceğim. Not: Sorunu anlatırken fazla detay verdiğim için şimdiden özür dilerim.

caps_c7h13n43s.webp

Sorun nasıl ortaya çıktı
Aşırı ısınma şüphesinden sonra ortaya çıktı
Anakart
Asus prime b760-plus d4
İşlemci
İntel Core i3-12100F
Ram
48 GB DDR4
Ekran Kartı
GTX 1650 GDDR6
Depolama (HDD/SDD/M.2)
1x WD 500 GB, 2x Samsung EVO 500 GB SSD
Güç kaynağı (Psu)
XPG Pylon 650B-BKCEU 650 W
Soğutma sistemi
6 fan + ID-Cooling 120mm işlemci soğutucusu
İşletim Sistemi
Windows 10
Çözüm için yaptıklarım
Yukarıda yazdığım gibi
Öncelikle geçmiş olsun, Mavi ekran hatasının çeşitli nedenleri olabilir (ssd, psu, ram vb.) bunu sadece sıcaklığa bağlamak yanlış olur.
1) Termal macun çipset soğutucuları için uygun değil, ısıyı çok daha az iletirler soğutucuya çünkü bu parçalar geniş yüzeyli olduğu için pek etkili olmuoy termal macunlar.
2) Kesinlikle termal ped kullanman gerekiyor ama tabiki her termal pad bunun için uygun değildir. Pad'in kalınlığı (aşırı kalın olmayacak yine sıkıntı olur) önemli çünkü kalın olmazsa termal macundan bi farkı kalmıyor yine. Isı iletkenlik değeri (W/mK): 6 W/mK ve üzeri uygun gibi görünüyor.

B760-PLUS D4 İçin Uygun Termal Ped Kalınlığı: ASUS B760-PLUS D4 anakartlarda çipset ile soğutucu arasındaki mesafe genellikle 0.8 mm ile 1.5 mm arası olduğu biliniyor. Asus bu tip çipsetlerde genel olarak 1.0 mm kalınlığında termal ped kullanır.

Nasıl ped almalıyım diyorsan işte önerim:
Kalınlık: 1.0 mm (1.5 mm'lik alırsan çok bastırmadan montaj yapmalısın).
Isı iletkenliği: 6 W/mK ya da üzeri (markalar: Arctic, Thermal Grizzly Minus Pad, Gelid GP-Extreme).
Boyut: Çipsetin üst yüzeyini kaplayacak şekilde kesilebilir ped alabilirsin (örnek: 20x20 mm veya 50x50 mm gibi).
Temizlik aşaması. çipset ve heatsink yüzeyini %100 izopropil alkolle temizlemeni tavsiye ederim.

Arama yaparken şu terimleri kullanabilirsiniz: 1mm termal pad, ısı iletken ped 6W/mK, çipset termal pad şeklinde arayabilirsinz.

Not: Eğer soğutucu 75 dereceye kadar ısınıyorsa bu, çip sıcaklığının 100 derecenin üzerinde olduğunu gösterir. Hassas ölçüm aletiniz yoksa eğer, parmağınızı birkaç saniye soğutucunun üstünde tutabiliyorsanız, o zaman sıcaklık muhtemelen 60 derecenin altındadır.

Soğutucu sıcak ise, çipteki ısıyı çok rahat bir şekilde çekebiliyor demektir, bunuda bilgi notu olarak belirtelim.

Son güncelleme:
mavi ekran hatası bendede oluyodu ssd'min bozulduğunu öğrendim çünkü format atarken binbir zahmetle saatlerce süren format işiyle uğraşmıştım, değiştirince sorun ortadan kalktı. Yedek parçaların varsa test et derim ben.

Öncelikle geçmiş olsun, Mavi ekran hatasının çeşitli nedenleri olabilir (ssd, psu, ram vb.) bunu sadece sıcaklığa bağlamak yanlış olur.
1) Termal macun çipset soğutucuları için uygun değil, ısıyı çok daha az iletirler soğutucuya çünkü bu parçalar geniş yüzeyli olduğu için pek etkili olmuoy termal macunlar.
2) Kesinlikle termal ped kullanman gerekiyor ama tabiki her termal pad bunun için uygun değildir. Pad'in kalınlığı (aşırı kalın olmayacak yine sıkıntı olur) önemli çünkü kalın olmazsa termal macundan bi farkı kalmıyor yine. Isı iletkenlik değeri (W/mK): 6 W/mK ve üzeri uygun gibi görünüyor.

B760-PLUS D4 İçin Uygun Termal Ped Kalınlığı: ASUS B760-PLUS D4 anakartlarda çipset ile soğutucu arasındaki mesafe genellikle 0.8 mm ile 1.5 mm arası olduğu biliniyor. Asus bu tip çipsetlerde genel olarak 1.0 mm kalınlığında termal ped kullanır.

Nasıl ped almalıyım diyorsan işte önerim:
Kalınlık: 1.0 mm (1.5 mm'lik alırsan çok bastırmadan montaj yapmalısın).
Isı iletkenliği: 6 W/mK ya da üzeri (markalar: Arctic, Thermal Grizzly Minus Pad, Gelid GP-Extreme).
Boyut: Çipsetin üst yüzeyini kaplayacak şekilde kesilebilir ped alabilirsin (örnek: 20x20 mm veya 50x50 mm gibi).
Temizlik aşaması. çipset ve heatsink yüzeyini %100 izopropil alkolle temizlemeni tavsiye ederim.

Arama yaparken şu terimleri kullanabilirsiniz: 1mm termal pad, ısı iletken ped 6W/mK, çipset termal pad şeklinde arayabilirsinz.

Not: Eğer soğutucu 75 dereceye kadar ısınıyorsa bu, çip sıcaklığının 100 derecenin üzerinde olduğunu gösterir. Hassas ölçüm aletiniz yoksa eğer, parmağınızı birkaç saniye soğutucunun üstünde tutabiliyorsanız, o zaman sıcaklık muhtemelen 60 derecenin altındadır.

Soğutucu sıcak ise, çipteki ısıyı çok rahat bir şekilde çekebiliyor demektir, bunuda bilgi notu olarak belirtelim.

mavi ekran hatası bendede oluyodu ssd'min bozulduğunu öğrendim çünkü format atarken binbir zahmetle saatlerce süren format işiyle uğraşmıştım, değiştirince sorun ortadan kalktı. Yedek parçaların varsa test et derim ben.
ilginize teşekkür ederim arkadaşlar. Ped için "Thermal Grizzly Minus Pad" almaya karar verdim soğutucuma uygun olanı araştırıyorum aldığımda bilgilendiririm.

KriptoKulüp Macerana Hemen Başla!

Katılmak çok kolay!

Kayıt Olun

Zaten bir hesabınız mı var?

Giriş yap
Back
Border üst - Radius Üst sol