- Editör
Devlet artık, dijital varlık hareketlerini doğrudan izleyebilecek.
Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), kripto para borsalarının işlem ve bakiye verilerini merkezi olarak toplayacak olan Kripto Varlık Merkezi Kayıt Sistemi'ni (KVMKS) hayata geçirdi.
Bu sistem, Türkiye'de faaliyet gösteren tüm kripto para borsalarıyla entegre çalışacak.
Amaç, kripto para ticareti işlemlerinde şeffaflık sağlamak, yatırımcıyı korumak ve yasa dışı faaliyetlerin önüne geçmek.
KVMKS sayesinde; alım-satım, transfer, saklama gibi tüm kripto işlemleri artık devletin yetkilendirdiği resmî bir kurum tarafından kayıt altına alınacak.
Bu, kripto piyasasında şimdiye kadar görülmemiş ölçekte bir dijital gözetim ve güvenlik adımı anlamına geliyor.
Bu sistem ne işe yarıyor?
Kripto alım-satım, transfer, saklama gibi işlemler artık devletin gözetiminde olacak.Türkiye’de hizmet veren kripto para borsaları (örneğin Paribu, Binance TR, BtcTurk ve diğerleri gibi) artık:
- Kim ne kadar kripto aldı?
- Ne zaman sattı?
- Hesabında ne kadar bakiye var?
gibi bilgileri MKK’ya raporlamak zorunda.
Yasal dayanağı ne?
13 Mart 2025’te Resmî Gazete’de yayımlanan SPK tebliği ile bu sistemin temeli atıldı.Yatırımcılar için ne anlam ifade ediyor?
Bu gelişme aslında yatırımcıyı korumaya yönelik:- MKK’nın e-YATIRIMCI uygulamasına girerek kripto varlık bakiyenizi kontrol edebileceksiniz.
- İşlem yaptığınız kripto para platformuyla ilgili bir sorun yaşarsanız, MKK kayıtları sayesinde elinizdeki varlıkları kanıtlayabileceksiniz.
Borsalar ne yapmalı?
Türkiye'de faaliyet gösteren kripto borsaları:- MKK ile sistem entegrasyon testlerine başladı.
- 20 Haziran 2025 tarihine kadar MKK’ya başvuru yapmak zorundalar.
- Başvurmayanlar SPK’dan izin alamayacak, yasal faaliyet yürütemeyecekler.
Resmî Kaynak:
Açıklamanın orijinali ve detayları MKK’nın resmi web sitesinde:https://www.mkk.com.tr/haberler/mkk-ile-kripto-varlik-hizmet-saglayicilari-entegrasyon-saglayacak