- Editör
Solana ağındaki dolandırıcılık türleri her ne kadar binance smart chain kadar olmasada yine solana zincirinde yaşadığım bir hikayeyi paylaşmak istiyorum.
Geçtiğimiz hafta, oldukça ilginç ve aynı zamanda can sıkıcı bir olayla karşılaştım. Solana ağında yeni bir NFT projesi gördüm. Projenin websitesi gayet profesyonel hazırlanmıştı; yol haritası, ekip bilgileri ve hatta sosyal medya hesapları bile vardı. Bunun üzerine "neden olmasın?" diyerek bir miktar Sol kullanarak NFT mint etmeye karar verdim. Mint işlemi oldukça hızlı gerçekleşti, Solana'nın en sevdiğim yanlarından biri de zaten bu.
NFT’ler cüzdanıma başarıyla geldi ve hemen bakmaya başladım. Görseller gayet kaliteli ve nadirlik oranları da fena değil gibi görünüyordu. Ancak hikaye burada garipleşmeye başlıyor.
Yaklaşık bir saat sonra, cüzdanımdaki işlem hareketlerini kontrol etmek için Phantom cüzdanıma baktım. Bir gariplik vardı. Mint ettiğim NFT’ler, benden habersiz şekilde başka bir cüzdana transfer edilmişti.
İlk başta bunun bir teknik hata olduğunu düşündüm. Ancak daha derine indikçe durumun hiç de öyle olmadığını fark ettim.
Peki, sizin Solana veya başka bir zincirde yaşadığınız ilginç hikayeler var mı?
Geçtiğimiz hafta, oldukça ilginç ve aynı zamanda can sıkıcı bir olayla karşılaştım. Solana ağında yeni bir NFT projesi gördüm. Projenin websitesi gayet profesyonel hazırlanmıştı; yol haritası, ekip bilgileri ve hatta sosyal medya hesapları bile vardı. Bunun üzerine "neden olmasın?" diyerek bir miktar Sol kullanarak NFT mint etmeye karar verdim. Mint işlemi oldukça hızlı gerçekleşti, Solana'nın en sevdiğim yanlarından biri de zaten bu.
NFT’ler cüzdanıma başarıyla geldi ve hemen bakmaya başladım. Görseller gayet kaliteli ve nadirlik oranları da fena değil gibi görünüyordu. Ancak hikaye burada garipleşmeye başlıyor.
Yaklaşık bir saat sonra, cüzdanımdaki işlem hareketlerini kontrol etmek için Phantom cüzdanıma baktım. Bir gariplik vardı. Mint ettiğim NFT’ler, benden habersiz şekilde başka bir cüzdana transfer edilmişti.

Neler Olduğunu Anladım
Araştırmaya başladım ve şunları öğrendim:- Mint sırasında verdiğim onay, sadece NFT’leri satın almakla sınırlı değildi. Farkında olmadan cüzdanımda NFT’ler üzerinde tam yetki (approval) vermiştim.
- Bu yetki, dolandırıcıların yazdığı bir akıllı sözleşmeye bağlıydı ve bu sözleşme, NFT’lerimi otomatik olarak başka bir cüzdana transfer etti.
- İşin en kötü yanı, bu transfer geri alınamaz bir işlem olduğu için yapabileceğim pek bir şey kalmamıştı.
Bu Tuzağa Nasıl Düştüm?
- Websitesinin Profesyonelliği:
Dolandırıcılar, güven sağlamak için projenin her şeyini "gerçek" bir proje gibi göstermişti. - Acele Karar Verme:
Projenin mint sürecinin kısa süreceği söyleniyordu ve bu da beni acele ettirdi. Sonuçta, hızlı kararlar genelde hatalara yol açar. - Cüzdan İzinlerini Kontrol Etmeme:
İşlem sırasında ne tür bir yetki verdiğimi detaylıca kontrol etmedim. Bu benim en büyük hatamdı.
Neler Öğrendim?
Bu olaydan sonra Solana gibi ağlarda daha dikkatli davranmayı öğrendim. İşte bu tür dolandırıcılıklardan kaçınmak için birkaç öneri:- Cüzdan Onaylarını Gözden Geçir:
Bir işlem yapmadan önce verdiğin izinleri mutlaka kontrol et. - Araştırmadan Mint Yapma:
Yeni bir projeyi keşfettiğinde, mutlaka sosyal medyada topluluk görüşlerini ve geçmişini araştır. - Ayrı Bir Cüzdan Kullan:
Ana cüzdan yerine, denemeler ve mint işlemleri için ayrı bir cüzdan kullan. Böylece ana fonların güvende kalır. - Dikkatli Ol, Acele Etme:
Hızlı kararlar yerine, soğukkanlı düşün ve ona göre işlem yap. Unutma, hiçbir fırsat acele etmeye değmez.
Sonuç
Bu deneyim, blockchain teknolojisinin avantajlarının yanında risklerinin de olduğunu bir kez daha gösterdi. Artık daha bilinçliyim ve bu tür durumları önlemek için daha dikkatliyim. Umarım bu hikaye, benim gibi acele kararlar alıp dolandırıcılara fırsat tanımamanız için bir uyarı olur.Peki, sizin Solana veya başka bir zincirde yaşadığınız ilginç hikayeler var mı?