Ryzen 5600 + RTX 4060 Ti ile Oyunlarda Beklenmedik FPS Düşüşü

Hakanaydın43

Satoshi Adayı
Beğeni puanı
1
YouTube’dan izlediğim video testlerinde mesela CS2’de FPS 400’ü zorluyor, ama ben kendi sistemimde 300’ün üstünü bile göremiyorum.
Sadece bu da değil: Rainbow Six Siege’de önceki kullandığım kartımla (RTX 2060) aldığım performansa göre RTX 4060 Ti ile maksimum 10-15 FPS oynadı (az değil mi sizce de?). Windows yeni kuruldu, tüm sürücüler eksiksiz yüklü. Sistem genel olarak oyunlarda en fazla %80 CPU ve GPU kullanıyor.

Ama bu kez yeni bir sorun peydah oldu: FPS bazen aniden 150’ye kadar düşüyor. Bu düşüşler öyle anlık ki, oyunun ritmini tamamen bozuyor. İşin ilginç yanı, 2060’ta böyle bir problemi yaşamadım.

Herhangi bir fikri olan var mı, tüm bunların sebebi nedir? Yeni ekran kartım diğer bileşenlerle uyumsuzluk mu yaşıyor acaba sizce?

işte izlediğim video
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.

Sorun nasıl ortaya çıktı
Eski ekran kartımı (RTX 2060) RTX 4060 Ti ile değiştirdikten sonra sorunlar çıkmaya başladı.
Anakart
MSI B350 PC MATE AM4 DDR4 ATX
İşlemci
Ryzen 5 5600
Ram
Kingston HyperX Fury 16 GB (2x8) 3200 MHz
Ekran Kartı
Palit RTX 4060 TI JetStream
Depolama (HDD/SDD/M.2)
1TB SSD Harddisk
Güç kaynağı (Psu)
Thermaltake TR2 S 550W
Soğutma sistemi
Deep Cool Gammaxx 300 (işlemci soğutucu)
İşletim Sistemi
Windows 11
Çözüm için yaptıklarım
Tüm sürücüler yüklü. Temiz bir test yapmak için windows'u yeniden kurdum. XMP profilini etkinleştirdim, BIOS'ta Turbo Boost açık olup olmadığını kontrol ettim.
Videodaki işlemci Ryzen 7 5800X3D, bu işlemci 5600’le kıyaslanamayacak kadar güçlü. Özellikle CS2 gibi işlemciye dayalı oyunlarda ciddi fark yaratıyor. 5800X3D’nin büyük L3 cache’i sayesinde FPS anlamında avantaj sağlıyor. Yani videoda 400 FPS görülmesi normal, çünkü bu işlemci hâlâ oyun performansında en iyilerden biri sayılıyor.

Benim sistemde i5 12400 + RX 7800XT var, yani ekran kartı sizinkinden daha güçlü ama ortalama 200 FPS alıyorum. Bu yüzden sizin sistemle 400 FPS beklemek biraz fazla iyimser olabilir. Sisteminizde büyük ihtimalle bir sorun yok, sadece işlemci CS2 gibi oyunlarda o kadar yüksek FPS’e çıkabilecek seviyede değil.

KriptoKulüp Macerana Hemen Başla!

Katılmak çok kolay!

Kayıt Olun

Zaten bir hesabınız mı var?

Giriş yap
Back
Border üst - Radius Üst sol